Служебното правителство ще предложи минималната заплата за 2023 г. да бъде

...
Служебното правителство ще предложи минималната заплата за 2023 г. да бъде
Коментари Харесай

Социалният министър предлага минималната заплата да е 770 лева от 2023 г. -

Служебното държавно управление ще предложи минималната заплата за 2023 година да бъде 770 лв., съобщи министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров при представянето на политическия си кабинет, представен от Българска телеграфна агенция. 

" Ще предложим на обществените сътрудници за минималната заплата за идната година да се приложи правилото - 50% от междинната работна заплата за миналата година. Това в цифрово изражение би изглеждало в рамките на 770 лв. ", уточни Лазаров.

По думите му ще има временен интервал за нейното въвеждане. Той уточни, че служебното държавно управление ще изготви базов план на Закон за бюджета през идната година.

По време на конференцията Лазаров показа екипа си и целите на министерството. Татяна Георгиева е шеф на кабинета, Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри. 

Стана ясно, че са подадени 196 000 заявки за помощ за отопление, като досега са утвърдени 108 000. Предвижда се над 530 000 души с ниски приходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенични материали, а услугата " Топъл обяд " ще получават над 50 000 нуждаещи се.

" Излизането с предложение за размер на линията на беднотия е другият акцент в дейностите на ведомството. Тя последователно стартира да се трансформира в главен измерител в провеждането на някои политики ", акцентира Лазаров.

Министърът изясни, че линията на беднотия е в основата на финансовата поддръжка, която получават хората с увреждания. " Ще предложим на нашите обществени сътрудници размер на помощта в рамките на 504 лв. ", съобщи общественият министър и добави, че това е покачване с 22% покачване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР